Kärki Cowboy_620x350 (2)

Julkaistu: maaliskuu 07, 2014 | Jaakko Hänninen

Vain muutaman dollarin tähden

  • Tweet

Tiedättehän tuon rennon, oikeudenmukaisen ja varjoaan nopeammin ampuvan cowboyn? Lucky Luken sarjakuvamaailman luulisi olevan olevan värikäs kuvaus jostain menneestä, mutta ympäristö on valitettavan tosi uraansa aloittavalle viestinnän opiskelijalle.

Viestintäalan harjoittelukäytännöt nimittäin ovat kuin villi länsi, jossa opiskelijat ovat pyssysankarien armoilla. Iso osa harjoittelupaikoista tarjoaa reilut puitteet harjoittelun tekemiseen. Preerialla laukkaa kuitenkin myös muutama lainsuojaton – vieläkin on yrityksiä, jotka eivät koe velvollisuudekseen korvata harjoittelijan työpanosta.

Asianmukainen palkka, mahdollisuus kehittyä ja hyvä ohjaus ovat perusedellytyksiä sille, että harjoittelu voi olla molemminpuolinen menestys.
”Näköalapaikka alan ytimeen” tai muut työpaikkailmoitusten kliseet eivät maksa kattoa pään päälle tai ruokaa pöytään.

Palkkaneuvotteluissa opiskelijat ovat heikoilla. Harjoittelupaikka on opiskelijalle usein ensimmäinen kosketus oman alan tehtäviin, joten oman osaamisen hinnoittelu on vaikeaa. Siksi monet tyytyvät hölmön ja hyvätahtoisen Rantanplanin osaan, joka on valmis hyväksymään huonommat työehdot, koska ei osaa vaatia parempaa.

Oikeasti opiskelija kuin Jolly Jumper – rohkea ja viisas hevonen, joka ei jätä isäntäänsä pulaan. Opiskelija on nuori asiantuntija, jolla on alan tuoreinta mahdollista tutkimustietoa. Vaikka viestinnän opinnot olisivat vielä kesken, on opiskelijan osaaminen arvokasta ja edellytykset työssä onnistumiseen erinomaiset. Työ tekijäänsä opettaa.

Olemme Viestissä laatineet korkeakouluopiskelijoille harjoittelupalkkasuosituksen, johon voi tukeutua molemmin puolin neuvottelupöytää. Suositus harjoittelupalkaksi on aiemmasta kokemuksesta ja opintojen vaiheesta riippuen 80–90 prosenttia viestinnän yksityissektorin palkkasuosituksesta. Toivottavasti suositus tuo oikeudenmukaisuutta ja reiluutta alan harjoittelukäytäntöihin.

Sarjakuvan lopussa Lucky Luke voittaa aina. Varjoaan nopeampi ampuja ei tapa, mutta saattaa ampua rosvojen henkselit poikki. Yllättäminen housut kintuissa on noloa. Varsinkin alalla, joka perustuu luottamukseen.

Teksti on julkaistu myös Viestin blogissa.

 


Kirjoittaja

Jaakko Hänninen

Vuosina 2011–2012 Imagoa luotsannut, nyt Viesti ry:n hallituksessa opiskelijajäsenenä toimiva Jaakko on köyhä, yksinäinen cowboy kaukana kotoa.



Takaisin ylös ↑
  • Facebook Twitter LinkedIn
  • Yhteistyössä

  • Tapahtumat