Julkaistu: maaliskuu 04, 2014 | Aapeli Tourunen
Uutismaailman sydämessä- Imagolaiset Ylellä
Jyväskylän excuviikon viimeinen kohde Yleisradio tarkastettiin torstaina. Kävimme porukalla kuulemassa, mihin veroeurojamme Jyväskylässä ja muualla Ylessä oikeastaan käytetään. Paikan päällä meidät otti vastaan Yle Keski-Suomen päälikkö Pekka Autio, jonka kanssa keskustelimme pitkään Ylestä, sen tehtävistä, toiminnasta, arvoista ja tietenkin myös meitä yhteisöviestijöitä erityisesti kiinnostavasta aiheesta: Ylen viestinnästä.
Maailman muuttuminen ja viimeaikainen median kriisi ovat iskeneet myös Yleen, vaikkakin kaupallisia medioita vähemmän, sillä onhan Ylellä ainaisen stabiili rahoitus. Autio kertoo, että saapuessaan reilut 20 vuotta sitten taloon heillä oli noin 4800 työntekijää. Nykypäivään mennessä tuo määrä on tippunut yli puolellatoista tuhannella jäsenellä.
Meitä imagolaisia kiinnostaa kuitenkin eniten Ylen viestintä, joten ohjasimme kyselemällä keskustelua sitä kohti. ”Viestinnän puolella meillä on vielä paljon kehitettävää”, Autio kertoo. Ylen viestintäosasto onkin verrattain pieni, sillä se koostuu vain noin kymmenestä henkilöstä. Kuulemma varsinkin nyt Sochin kisojen aikaan viestintäosastolla pitää kiirettä, kun Ylen kanavien katsojaluvut ovat yli kaksinkertaiset normaaliin verrattuna, minkä seurauksena Yleä myös lähestytään kaksinkertaisella määrällä palautetta ja kysymyksiä.
Ylen suhde sosiaaliseen mediaan on monimutkainen. Yle on kyllä mukana sekä Facebookissa että Twitterissä, mutta verovaroin pyörivänä toimijana se ei voi liiaksi tukea ulkomaisia yrityksiä. Tämän vuoksi Yle pyrkii ohjaamaan sosiaalisen median päivityksillään lukijoita mielummin omille sivuilleen.
Kyselemisemme seurauksena Autio innostuu myös kertomaan Ylen brändistä.
”Brändäykseen olemme alkaneet kiinnittää kunnolla huomiota vasta parin viime vuoden aikana. Koko ulkoasu uudistettiin kaksi vuotta sitten.”
Ja senhän huomaa. Vierailumme lopuksi kiersimme Ylen toimitilat läpi käyden ensiksi katsomassa uutisstudion, missä ainakin Ylen Keski-Suomen alueelliset uutislähetykset kuvataan ja lähetetään. Tilassa oli tunnelmaa kaikkine laitteineen ja lavasteineen. Nuo vaaleat uutislavasteet ovat osa Ylen parin vuoden takaista brändiuudistusta ja ainakin Aution mukaan ne ovat ”lievä” parannus entisiin elektronisiin lavasteisiin.
Kierroksemme jatkui hiljaiseen avokonttoriin, jossa paikalla oli vain muutama työntekijä suurimman osan ollessa juttukierroksilla toisaalla. Lopuksi kävimme vielä ihailemassa radiojuontajien työpistettä, mikä arvattavasti oli täynnä jos jonkinmoista nappia ja säädintä, joista radiojuontajat käyttävät todellisuudessa vain pientä osaa. Keskustelimme vielä siitä, kuinka suuri osa radiojuontajien hyvinkin spontaanin kuuloisista keskusteluista onkin itseasiassa vahvasti käsikirjoitettuja. Itselleni ainakin tuli yllätyksenä, kuinka paljon juontajat tekevät valmistelevaa työtä sekä perehtyvät moniin asioihin pysyäkseen jutunaiheistaan perillä.
Jälleen yksi antoisa ja lisäksi myös varsin yleissivistävä excursio takana, minkä puolesta osoitamme Ylelle suuret kiitokset. Seuraavan kerran Imago excuilee todennäköisesti Helsingissä keväämmällä, siihen saakka näkemiin.